Icarusgear
Dress up for the occasion

Hoe vind ik een 5-sterren helm?

Op de website van SHARP. Deze website is onafhankelijk en bevat veiligheidstests van de meeste helmmodellen van de meeste grote merken. Het loont echt de moeite om voor aanschaf even te checken of je wel een 4 of 5 sterren helm hebt uitgekozen.

Zitten er dan verschillen in veiligheid tussen motorhelmen?

Ja, en de verschillen zijn groot. Let wel: elke helm die je kunt kopen op de Europese markt is gekeurd (ECE 22.05), maar die keuring betekent alleen dat een minimaal veiligheidsniveau wordt gehaald.

Zegt prijs iets over de veiligheid van een helm?

Ja en nee. De helm van de lokale supermarkt van een paar tientjes is meestal gemaakt van ABS en komt over het algemeen niet ver boven het minimum. Motorhelmen in het duurdere segment (300 euro en meer) doen het over het algemeen goed. Maar ook met een beperkt budget en een beetje zoekwerk kun je in de 100-200 Euro range 4 en 5 sterren helmen vinden op de website van SHARP.

Potje of integraalhelm?

Een integraalhelm of een systeemhelm (wel dicht doen dan he) is veel veiliger dan een jethelm. Je bent a) het scootertijdperk voorbij, en b) je bent (altijd) te jong voor een gezichtsreconstructie. Past niet bij je chopper? De helm of de gezichtsreconstructie?

Past elke helm als ik mijn maat weet?

Nee.  Elk hoofd is anders. De helmmaat zegt lang niet alles over de exacte afmetingen van de helm. Een goede helm moet goed passen en goed vastzitten. Het lijkt logisch, maar elk jaar weer vallen er doden door afvliegende helmen. Pas daarom voordat je koopt of stuur hem terug als je nieuwe helm niet goed zit.

Hoe pas je een helm?

Ga naar een motorkledingwinkel en laat je adviseren als je voor het eerst een helm koopt.

  1. Probeer je helm vanachter bij je nek met je vingers omhoog te duwen, als dat lukt is de helm niet geschikt voor jouw hoofd. Hij kan afrollen bij een ongeluk.
  2. Beweeg je hoofd hard heen en weer. Voel je dat de helm speling heeft, dan past deze niet.
  3. Stel het kinbandje elke keer als je opstapt goed (=strak) af. Het kinbandje mag niet knellen. Het bandje moet niet te dicht bij de rand van je kin vallen, maar ook niet te ver van de voorkant van je kin (richting strottenhoofd)

Waar kun je verder op letten bij aanschaf van een nieuwe helm?

  • Bij voorkeur een helm met pinlock en zonnevizier. Bespaar niet op goed zicht
  • Er zijn verschillende soorten helmsluitingen. Kies er een die je prettig vindt in gebruik. De ratelsluiting voorkomt bijvoorbeeld verkeerd afstellen en zit meteen goed vast
  • Er zitten verschillen in het gewicht van helmen. Gewicht is bij een ongeluk geen vriend. Zware helmen (>1.5 kg) zijn ook niet per se prettig in dagelijks gebruik
  • Een stille helm kan oorruis en gehoorschade helpen voorkomen. Voor je gehoor geldt: kapot is kapot. Oordoppen zijn daarnaast aan te raden (35dB demping of meer) voor lange ritten. Wel de muziek, niet de schade. Te koop bij de drogist of koop voor minder dan 10 cent per paar een grotere verpakking, bijv. op Conrad, kan je weer tijden vooruit

 

Wanneer kun je een helm beter vervangen?

 

  • Na elke val waarbij je helm in actie is geweest, ook als er geen zichtbare beschadigingen te zien is
  • Zonder valpartijen na 3-5 jaar